Tuning LingewaardTuning Lingewaard

Tuning Autobedrijf Lingewaard

AD Autobedrijf Lingewaard heeft alle middelen in huis om op veilige en deskundige wijze uw auto van chip-, mechanische- of ECO tuning te voorzien.

Lees verder

Tuning

WAT IS CHIP-TUNING?

De meeste motoren in moderne auto's worden door een 'electric control unit' (ECU) aangestuurd. Deze regelt continu de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip. Bij chiptuning bewerkt men de programma’s die, aan de hand van vele parameters (gemeten waarden), het motormanagement vormen. De chips in een ECU zijn geladen met software. Vaak zijn deze programma's geschreven ver binnen de maximale belasting van de desbetreffende automotor. Deze ruime marges bieden de mogelijkheid de automotor te chiptunen, zonder dat de motor beschadigd kan raken.

CHIPTUNING VAN HET MOTORMANAGEMENT

Als er een elektronische geregelde inspuiting en ontsteking aanwezig is, ook wel het motormanagement genoemd, is chiptuning mogelijk. Het managementsysteem (ECU) is de plaats waar alle informatie van de motor binnenkomt. De computer geeft aan de hand van de gemeten gegevens, de injectie en de turbo de opdrachten.

In de motor zitten op diverse plaatsen sensoren die informatie naar het management sturen. Door middel van chiptuning is het mogelijk om hier in te grijpen. De computer gebruikt het programma dat de constructeur heeft ingevoerd om alles te sturen. Het programma bepaalt de hoeveelheid brandstof mag worden ingespoten en op welk tijdstip. Bij chiptuning gaat men die software beïnvloeden.

De nieuwste ECU's dienen uitgebouwd te worden om de anti chiptuning beveiliging (TPROT) te omzeilen en rechtstreeks de chips aan te spreken, Autobedrijf Lingewaard heeft hier alle middelen voor in huis.

OBD TUNING

OBD staat voor 'on board diagnosis'. Hier worden de gegevens van het motormanagement uitgelezen via de storingsdiagnosestekker en vervolgens gewijzigd. Bij OBD tuning komt er geen soldeerbout aan te pas. Bij chiptuning moet de originele chip vervangen worden door een andere, OBD tuning is dus eenvoudiger te doen.

De levensduur van de motor wordt bij verantwoord chiptuning niet verkort, maar er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de motor zelf niet het enige verschil is tussen twee auto's. Bijvoorbeeld TDI motoren van respectievelijk 90 pk en 110 pk zien er in ogen van de computer hetzelfde uit, er zijn echter wel degelijk verschillen in turbo, oliekoeler, oliepomp, intercooler enzovoort. Motorenfabrikanten bouwen gelukkig wel behoorlijke (mechanische) veiligheidsmarges in.

De leeftijd of kilometerstand van de motor maakt wel degelijk uit. De motor in een auto die meer dan 250.000 km heeft gelopen zal niet meer zo snel in aanmerking komen voor chiptuning. Storingen zijn zeer zeldzaam, mits de chiptuning door een gerenommeerd chiptuningbedrijf is uitgevoerd. De motor moet na het chiptunen zorgvuldig warm gereden worden. Aan de elektronica is na chiptuning bij een goede tuner van buitenaf niets bijzonders te zien en ook met een diagnose-apparaat bij de dealer kan de gewijzigde software niet worden herkend. Het vermogen en koppel zijn natuurlijk wel te meten op een vermogentestbank.

ECOTUNING

Het proces eco-tuning bestaat uit fijnafstelling van de motor van uw voertuig met als resultaat dat er een betere en volledigere verbranding in de motor plaats zal vinden. Na deze fijnafstelling zal de auto efficiënter gebruik maken van iedere druppel brandstof die ingespoten wordt, met uiteindelijk het gewenste resultaat in de vorm van een aanzienlijke brandstof besparing.

MECHANISCHE TUNING

Hier onder wordt verstaan het compleet herbouwen van een motorblok om meer pk en koppel te produceren.

Bij mechanische tuning worden de onderdelen van de motor geoptimaliseerd, extra toegevoegd, en of in balans gebracht. Hierbij is het doel om meer motorvermogen te winnen met behulp van betrouwbare en hoogwaardige componenten, en ervaring en controle bij het uitvoeren van de tuning.

Wij leveren performance onderdelen, bewerken standaard onderdelen van het motorblok, en regelen elektronisch het motormanagement van de motoren met componenten in.

U kunt gerust contact met ons opnemen voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Lingewaard

Industriestraat 11
6851 EM Huissen
026-3250324
ad@autobedrijflingewaard.nl

Openingstijden

VerkoopWerkplaats